dilluns, 25 de juny del 2018

VESTIGIS ÀRABS A MALLORCA.

  Aràbs a Mallorca.

   Avui en dia ja mos queden poques restes d’importància de s’antiga Mallorca àrab, sa qual per aquell temps s’anomenava Madina Mayurka a sa capital. Es més importants son s’Arc de s’Almudaina i es Banys Àrabs.

   S’Arc de s’Almudaina és una porta d’origen romà situada en es carrer Almudaina que formava part des recinte amurallat de sa Palma romana. En temps de s’època islàmica era una de ses portes que donaven accés a sa zona administrativa de s’Almudaina. Fou transformada a lo llarg de s’Edat Mitja, primer pes musulmans i llavonses pes cristians. Actualment està molt modificada i no té ses característiques dets arcs àrabs.

Arc de s’Almudaina


   Es Banys Àrabs estan situats en es carrer de Ca’n Serra de Palma, ben a prop de s’edifici des Col.legi Oficial d’Arquitectes. Possiblement sigui sa construcció més ben conservada de s’època islàmica. Se creu que data de sa primera mitat des segle XII, i que fou construït reutilisant materials procedents d’edificis destruïts durant s’atac a Palma en ets anys 1114 -1115. Hem de recalcar que antigament an es seu costat hi havia una mesquita i una necròpolis que arribava fins es carrer Miramar.

Banys Àrabs


   També podem trobar dins Palma altres testimonis clars d’aquests vestigis arquitectònics, com són a s’Almudaina i a s’Hort d’El Rei, allà on encara hi ha un aqüeducte i s’Arc de s’Adrassana, de devuit metres de llum.

Aqüeducte s’Hort del Rei.


   Però allà on podem dir que també se troba vestigi amb molta força és a qualcuna de ses sinies i siquies i en sa toponimia des pobles, com són es de Binissalem, Biniali, Biniaraix, Biniama, Binibona i Biniarroi; i a finques com Biniforani, Binicodrell, Binifaldó, Biniorella, Binigual, Binibasi, Biniatró, Biniatzar, etc., que esmalten tota sa geografia mallorquina. Altres noms àrabs són es de: Marratxí, que vol dir natural de Marrakex; Algaida, que significa bosc; Almudaina, que significa ciutadella; Alcúdia; Randa, etc,etc.



Síquia àrab a sa finca de Son Brondo (Valldemossa)


   Una construcció molt important des temps de sa dominació musulmana és sa possessió d'Alfàbia, una antiga alqueria mora ja documentada en es llibre des repartiment fet després de sa conquista cristiana de Mallorca a l'any 1229 pel rei En Jaume I. Dita possessió, avui en dia propietat de sa família Safortesa, se troba en es terme de Bunyola, a una vall an es sud-oest de sa serra des mateix nom, baix es Coll de Sóller.


                                                        
 Possessió d'Alfàbia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada