dijous, 31 d’agost del 2023

RONDAYES DE MALLORCA, ANY 1895

   




  Lluís Salvador d'Àustria (1847_1915), arxiduc d'Àustria, princep de Bohèmia, d'Hongria i de la Toscana, fou conegut a Balears per ser un personatge romàntic i un homo de gran cultura, un intelectual que escrigué diverses obres sobre ses Balears. Estudià diversos idiomes, i adquirí una selecta formació cultural.

  Escrigué un grapat d'obres sobre s'arxipèlag, entre ses quals destaca es Die Balearem, de nou volums, dedicat a totes ses illes de s'arxipèlag, en especial a Mallorca, en què evoca s'història natural, s'economia, sa cultura i sa llengo mallorquina. Es primer tom se publicà el 1869 i es darrer el 1897.

  Però una de ses seves millors obres sense dubta són ses Rondayes de Mallorca. Obra publicada el 1895 on se recullen 54 conterelles breus populars escrites en mallorquí. Dita obra la vaig reeditar fa un grapat d’anys. Més concretament sa primera edició fou l'any 2014 en commemoració des centenari de sa mort de s'Arxiduc d'Àustria, S.A.I. Lluís Salvador. Dins sa segona edició, que és s'exposada aquí, vaig dur a terme uns quants canvis per fer-la més atractiva, més nostra, més d'aquí. Vaig canviar sa portada, posant un dibuix fent una clara al·lusió a lo que realment és aquest llibre, rondalles des poble contades pes propi poble, com també vaig posar diferents gravats i dibuixos referents a Mallorca, molts d'ells pintats pes propi arxiduc al llarg de sa seva estància a sa nostra roqueta.

  Dita obra està escrita talment com ho va fer es seu autor a finals des segle XIX. Dins ella no vaig modificar ni tocar res, ni tan sols un punt, una coma o un accent, respectant així sa seva particular manera d'escriure que tan bé reflexa es xerrar des poble mallorquí d'aquell temps, per cert pràcticament es mateix que utilisam avui en dia es mallorquins des segle XXI. 

  Per això és de bon cabal recalcar que si veu una mateixa vocal amb diferents accents, o una mateixa paraula escrita de diferent manera, no pensi ni molt manco que ha estat un error meu, simplement obeeix a s'intenció de publicar ses Rondayes tal qual se va fer en es seu temps.

 Desitj que disfruti de llegir aquesta vertadera joia de sa llengo mallorquina, és un vertader tresor lingüístic i cultural des poble mallorquí que es mester preservar.


                Per descarregar o llegir ses Rondayes faci clic aquí:

                                                          👇👇👇

            Rondayes de Mallorca - Arxiduc LLuís Salvador - 1895

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada