diumenge, 4 de març del 2018

SA PLAÇA DE SES COLS.

   


   Sa nostra Mallorca al llarg del temps mos ha deixat diferents històries i aconteixements que reflexen sa manera d'esser i actuar de s'època. Uns d'ells varen esser es greus fets esdevenguts a sa Plaça de Santa Eulàlia de Palma, més coneguda en aquells tenebrosos temps com sa plaça de ses cols  degut a que antigament alla hi havia un mercat de verdures. Una plaça on també si feien execucions, moltes d’elles horribles. Una de ses que se va fer molt famosa a l’any 1416 per sa seva crueltat va esser sa des moro “Issa”, esclau des mercader Joan Tanyo, condemnat per actes impúdics dins l’esglèsia de Santa Eulàlia.

   Sa condemna per tan osat personatge va esser exibir-ho a sa vergonya pública, assotat, amb sa llengo clavada a un pal, passar-ho pes lloc on se reunien es moros i duit a sa plaça de ses cols, davant l’esglèsia de Santa Eulàlia, on havia comès ses irreverències, i allà va esser assegut sense bragues damunt sa pella fogejant i ben vermella, de manera que ses anques i ses parts insanes fossin ben socorrades.

   Ademés d’aquesta i moltes més execucions, una de molt sonada va esser sa des bandoler Toni Gibert, més conegut amb so mal nom de “Treufoc”, condemnat a l’any 1619 per s’assessinat des magistrat Berga. Sa sentència, que va esser despiadada i horrible, i ho condemnava a morir esquarterat, deia: ….”Que sigui conduit pes llocs acostumats de sa present ciutat i amb estenalles candents, ses seves carns siguin cremades, i sigui duit per ses cases des ferrers que tenen ses seves estenalles candents, i amb elles sigui ferit i davant sa casa de dit noble Don Jaume Joan de Berga li tallin sa mà i s’orella dretes, i davant es castell reial s’altra mà, s’esquerra, i a sa plaça vulgarment coneguda com es Born li sía arrebassada s’atra orella, s’esquerra, i després que sía rossegat per enterra per una cova de cavall, que sía conduit pes mateixos llocs a s’endret des suplici, a sa plaça vulgarment anomenada de Santa Eulàlia i allà sía estrangulat, es cos tallat i col.locat en es llocs destacats i es cap a sa porta anomenada des Castell Reial “.

   Per lo que, i complint sa sentència, en “Treufoc” va esser fermat davant sa casa des magistrat Berga i seguidament esquarterat a sa plaça; acabant es seu cap penjat a sa Torre des Caps que estava situada en es carrer des Conquistador i sa costa de la Seu.  Tenia aquest sinestre nom pes fet de que allà s'hi penjaven es caps de ses persones executades per sa justicia durant s'Edat Mitja i bona part de sa Moderna amb s'intenció de crear terror públic. Com exemple tenim sa que se va produir es 14 d'agost de 1619 penjant es cap des dit Treufoc, i des des 15 de novembre des mateix any, s'exposà sa d'en Jeroni Pau Cavalleria, es dos sentenciats per sa mort de Jaume Joan de Berga. Des cas d'en Jeroni Pau se sap que es seu cap va anar a aturar an es costat des seu còmplice a sa  torre des Caps a s'àngul de Palau que dona en es Born, rodant després per enterra degut a que va esser tomada pes vent.

   I noltros que mos pensam que dins sa nostra Mallorca no se produïen actes tan repugnants i terrorifics com aquests. Idò no, se veu que per aquí també sabien fer desastres i crimens avalats per sa justicia.

¡Quins desastres!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada