diumenge, 14 de gener del 2018

CANTS DE SIRENA DES PP.

   

   Una de ses preguntes que adesiara mos feim molts de ciutadans ès per què aquesta injusta imposició de sa llengo catalana gràcies a uns polítics que incumpleixen es nostro propi Estatut d'Autonomia, redactat per ells mateixos sense comptar amb s'opinió des poble, i que a s'article 35 deixa ben clar que s'han de promoure i estudiar ses modalitats lingüístiques de cada illa, o siguí es mallorquí, es menorquí i s'eivissenc-formenterer.

   I dic “imposició” perquè ès exactament lo que fan amb ses seves lleis innecessàries: imposar-mos a la força i contra natura una manera estranya de xerrar que ès es pitjor enemic de sa llengo i cultura des poble balear. I ho dic així, balear, perquè, els agradi o no, tots som fills d'aquesta meravellosa terra anomenada Balears d’ençà des foners. Tres mil anys d’història mos avalen. Casi res! Una llengo que d’ençà de s'instauració de sa democràcia ha estat humillada, arreconada i despreciada pes nostros governants per donar pas a sa manera de parlar pròpia de ses comarques centrals de Catalunya. Al.leguen aquests belitres que fa més bo que es mallorquí, massa vulgarot i pagesot. Estan empegueides, ses criatures, de donar-li categoria formal i elevada a lo que sempre han xerrat.

   Darrere ses faldes des set-ciències de sa UIB que, amb sos seus estàndars i sa seva teoria de registres (sa darrera Gramàtica Catalana, sa del 2007, se fa un embull a s’hora de distingir sa formalitat alta, sa formalitat “mitjana”, sa formalitat baixa i s’informalitat), són s’excusa intelectualoide perfecta per ofegar sa nostra antiquíssima manera de xerrar, tots es polítics des PP, PSOE, MÉS, PODEM i  PI no han tengut cap escrúpol a s’hora de trair es poble balear . Només en José Ramon Bauzà va gosar dur dins es seu programa electoral sa defensa de sa nostra llengo, una altra cosa ès que volgués però no pogués. Ara mateix, però, an aquesta nova generació de polítics ja els ès indiferent si perdem es nostro tresor lingüístic. Ni el coneixen.

   As cap de tants d’anys d’haver aguantat injustícies i vexacions, coses grosses deuen haver passat perquè s'actual PP, ben catalanisat, hagi promès defensar i difondre ses modalitats insulars, quan sempre ha anat en contra seva. Segurament es cantet ha començat a canviar perquè se veuen venir s'arruixada. Sa constant fuita de votants cap a s'únic partit polític, Ciutadans, que més o manco té ses coses clares en aquesta qüestió i ses enquestes que, a nivell nacional, apunten a un “sorpasso” de sa formació de n’Albert Rivera a PP i PSOE han fet que en Biel Company hagi hagut de reaccionar. Un Company que, ja com a president, fa es roncero i incompleix lo que va prometre a sa seva militància en es darrer congrés regional d’ara fa nous mesos. Sa ponència de cultura aprovada llavors se comprometia a defensar ses modalitats insulars. De llavors ençà no han fet res. Es PP emplea encara es català estàndar en es seus comunicats oficials i a ses seves propostes institucionals, però no un estàndar amb una certa sensibilitat cap a ses nostres illes –com fan el PI o Més–, sinó un estàndar propi de Vich. Fiat'en tu d’aquesta casta de polítics.

   An es meu parer, el senyor Company hauria de deixar es cants de sirena per un altre moment i recordar que es catalanistes ja voten s’esquerra, Més i s’ERC d’en Mateu Xurí. No voten es PP ni l’han votat mai. Però una minoria catalanista, pocs però molt ben situats, té secuestrat es PP. En Company no només se juga ses pròximes eleccions sinó també sa responsabilitat que li pertoca en sa supervivència des mil.lenari patrimoni lingüístic i cultural que, no els perdonarem mai, es seu partit ha abandonat a sa seva sort aquests darrers quranta anys. Malament va en Company si fa cas a na Marga Prohens, campanera renegada des mallorquí que ha mamat de petitona.

   En aquestes altures més li convendria al senyor Company i a tot es seu equip d’assessors analisar lo que ha passat a Catalunya, i se centràs de bon de veres a fer feina per reviscolar lo que ès nostro davant sa tirania catalanista i separatista. Som molts es mallorquins cansats de veure com es PP no sap o no vol defensar lo que hauria de defensar amb so cap ben alt i sense complexos de cap casta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada