diumenge, 4 de febrer del 2018

IB3, UNA TELEVISIÓ QUE NINGÚ MIRA



   Cada temporadeta mos donen sa terrible notícia que sa televisió autonòmica perd audiència a marxes forçades. Sa darrera enqüesta no deixa lloc a cap interpretació que no sigui un fracàs sense pal.liatius. En es mes de gener d’enguany IB3 només ha arribat a una quota de pantalla des 2.5 per cent, sa pitjor d’un mes de gener des de s'inici de ses emissions ara fa més de deu anys. Això vol dir que només la miraren 4.000 espectadors dins una comunitat de 1.200.000 habitants. Unes cifres que demanen a les totes analisar es motius des poc interès des balears per sa seva televisió autonòmica. 

   Una televisió que enguany compta amb un presupost de 32,2 millons d'euros, mig milló més que l'any passat. Però desgraciadament aquest gastòrum de doblers públics no acaba aquí. Es seu president, Andreu Manresa, va reconeixer públicament que si volem que IB3 perduri seria necessari invertir-hi 8 millons d'euros més en es pròxims tres anys. Una tudadissa que, de seguir amb sa baixa audiència d’aquest mes de gener passat, suposaria esflorar 40.2 milions d'euros per una ridícula audiència de 4000 espectadors, lo que traduït en números resulta un cost de 10.050 euros anuals per espectador. Idò…

   Sa veritat ès que ès molt mal d’empassolar pes ciutadans que se tudi aquesta doblerada per mantenir una televisió que només deixa satisfets una minoria de catalans de Mallorca i uns polítics que utilisen IB3 com una arma propagandistica per seguir amb sa catalanisació de Balears, igualet que TV3 a Catalunya.

   Lo primer que hauria de fer es Govern Balear per dur a bon port IB3 seria respectar es xerrar des ciutadans de Balears, utilisant s'article salat i ses seves pròpies paraules i expressions, tal com fan en Toni Ballador en es programa “Uep ¡Com anam?” o  s’actriu mallorquina Llum Barrera en es concurs diari “Agafa'm si pots”. Per cert, es dos únics programes que tenen una quota de pantalla superior a la resta. ¿Per què serà?

   En poques paraules, per un mallorquí de rel que no mira aquesta televisió catalanisada, que se veu que n’hi ha a mil.lenars com jo, només li queda dir un parell de coses. ¿Com pot esser que una televisió pública pagada amb sos doblers des balears renegui precisament des xerrar des seu propis ciutadans? ¿De veres mos mereixem aquesta casta de governants que permeten aquests desbarats lingüístics dins ca nostra?

   Podeu estar ben segurs que si IB3 empleàs es xerrar des país, en lloc des barceloni estàndar d'en Pompeu Fabra, guanyaria molta més audiència de sa que se pensen aquestes mans foradades, però desgraciadament ja fa massa anys que es catalanisme la manetja a sa seva manera, per això reneguen de s'article salat i de ses expressions pròpies de Balears. Es responsables d’IB3 haurien de fer una reflexió sèria sobre sa viabilitat de tenir una televisió autonòmica purament en català a una comunitat on precisament sa majoria de ciutadans no accepta una manera de xerrar forastera per ells.

¡Que no plorin si ningú mira aquesta IB3! Ells són ets únics culpables.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada